PIVOVAR KOCOUR VARNSDORF

Filozofie varndorfského pivovaru je velice podobná cílům, které jsme si při otevření naší prodejny stanovili - umožnit českému spotřebiteli ochutnání i jiných druhů piv, než jsou v našich obchodech.

Proto citujeme úvod z internetových stránek pivovaru:

Varnsdorfský pivovar Kocour si vytyčil nelehký úkol – ukázat domácímu konzervativnímu pivaři, že pivo nerovná se jen chlazená desítka v lednici, že pivo je víc než český ležák, že pivo se báječně skloubí s gastronomií, že se pivo dá pít podle ročního období, nálady..že pivo je prostě víc než to, jak je u nás všeobecně vnímáno.“


Technologie vaření piva:

Ingredience
K vaření českého typu piva používá český chmel ze žatecké oblasti, moravský slad dodávaný firmou Raven. K vaření speciálů jsou používány suroviny dle daného stylu, například nakuřovaný slad ze sladovny Weyermann z Bamberku v Bavorsku, anglický chmel Fuggels, Northern Brewer nebo Challanger, eventuálně americké chmely pro piva typu IPA, american pale ale atd jako jsou Cascade, Chinook, Centennial nebo Columbus. Chmely používáme ve formě granulí.

Voda
k vaření našich piv používáme vodu z místního vodovodního řádu. Vzhledem k její kvalitě jí není třeba upravovat. Nicméně se též hloubí vlastní studna, která by měla být uvedena do provozu v létě příštího roku.

Vaření piva
Vaření piva se odlišuje podle typu vařeného piva. U ležáků probíhá jednormutové vaření, u svrchně kvašených piv se pak jedná o infúzní způsob vaření s výjimkou piv weizen, kde se objevuje jednormut..
Pivovar Kocour má stávající varnu o kapacitě 6,5hl. V přípravě je nová varna, celoměděná o kapacitě vyrážené mladiny 13hl. Zahájení vaření na nové varně se plánuje na začátek příštího roku.

Kvašení
Pivovar Kocour vaří spodně(ležáky) i svrchně kvašená piva(ales – stout, saison, weizen...). Principiálně se jedná o stejnou technologii, hlavní rozdíl je v použití odlišných kvasničných kmenů a vyšších teplot kvašení a zrání u svrchně kvašených piv. Proto v našem pivovaru používáme uzavřené kvašení, neboť různé kmeny kvasnic se „nemají v lásce“ a jejich promícháním by došlo k chuťovým odchylkám konečného produktu.
Kvasničné kultury dodává firma Pivo Praha, svrchně kvasící jsou pak připravovány ve spolupráci s firmou The Brewing Science Institute v Coloradu ve Spojených státech.

Zrání piva
zrání piva probíhá v uzavřených stojatých tancích o kapacitě 13hl. Minimální doba ležení ležáků českého typu jsou 4 týdny, svrchně kvašená piva pak podle doporučené délky zrání odpovídající danému stylu.

 

V sortimentu pivovaru KOCOUR jsou tyto piva:

 

Světlý ležák 12° - světlý ležák

Višňový ležák 11° - polotmavé ochucené pivo

Tmavý ležák 12° - tmavý ležák

V3 Rauchbier 14° - polotmavý ležák s charakteristickou kouřovou vůní

Americký Pale Ale 11° - světlý ležák svrchně kvašený s výraznými ovocnými tóny

IPA 14° - světlé speciální pivo svrchně kvašené

Saison 11° - světlý ležák svrchně kvašený, kterému kořeněnou vůni dodávají kvasnice Saison Dupont, v chuti je ovocné po citrusech, dobře chmelené, osvěžující a suše končící

Weizen 11° - světlý ležák svrchně kvašený vařený z ječného a pšeničného sladu, s intenzivní banánovou vůní, osvěžující natrpklou chutí a silným řízem

Weizenbock 16° - polotmavé pšeničné pivo svrchně kvašené, silnější verze pšeničného piva

Stout 12° - tmavý ležák svrchně kvašený, podkategorie „dry stout“ a piv typu irského Guinnesse, atributem jsousuché kávové tóny

English Pale Ale 11° - světlý ležák svrchně kvašený obsahující anglický chmel Northern Brewer a skotské kvasnice čímž je docíleno zajímavé hořkosti

Studentská desítka 10° - světlé výčepní pivo

Am Lager 14° - světlé speciální pivo s výjimečně hořkou chutí dodanou použitím chmele Amarillo

IPA Samuraj 14° - světlé speciální pivo svrchně kvašené s použitím těch nejšpičkovějších chmelů Columbus, Amarillo a Cascade a tak dosaženo chmelenosti cca 70-75 IBU (jednotek hořkosti) a lahodné komplexnosti

Tokaj 14° - polotmavý ležák s extraktem tokajského vína, které se přidává na konci kvašení

Saurus 19° - světlé speciální pivo svrchně kvašené, za studena chmelené, nakuřovaný slad, americký chmel

Christmas Ale 15° - polotmavé speciální pivo svrchně kvašené s chutí borovicového dřeva na pozadí

Jantar 11° - polotmavý ležák svrchně kvašený „ale“ se zajímavou hořkostí a chmelením za studena

Desítka Ale 10° - světlé výčepní pivo svrchně kvašené

Haka NZ Lager 15° - světlé speciální pivo s netradičním chmelem z dalekého Nového Zélandu – oblast Motueka, který propůjčuje moku chuť tropického ovoce na pozadí

Grodziczki 10° - světlé výčepní „polské“ pivo svrchně kvašené s kouřově uzenou vůní, jemné hořkosti je dosaženo použitím polské chmelové odrůdy Lublin, vzdáleně připomíná belgický saison

 

V našem obchodě PIVO & BEER nenajdete celý tento sortiment, ale pravidelně se nabídka obměňuje dle aktuálně čerstvě stočených typů piv. Sledujte aktuality a zjistíte jaká z těchto piv máme na prodejně.

Vytvořeno za použití materiálů Pivovaru KOCOUR.

Aktuality

29.3.2017

Lednice aktuálně!

Čerstvé pivo z našich lednic ...

22.9.2015

Oktoberfest 2015

27.7.2015

Doplnění zásob - Svět + Exotika

Novinky ze světových a exotických piv

archiv

TOPlist

 

Najdete nás také na: