Měšťanský pivovar v Poličce, a. s.
Právo vařit pivo bylo uděleno měštanům Poličky v roce 1517, od roku 1865 sídlí pivovar již na stávající adrese. V devadesátých letech opětovně získal pivovar v restituci pan Ing. Karel Witz, který se pustil do nákladné rekonstrukce, neboť pivovar byl v tragickém stavu. Pan Witz je potomkem poličských právovárečníků.
Pivo je vyráběno původní technologií podle receptů sládka Františka Bittnera s použitím studniční vody, žateckého poloraného červeňáku a nejkvalitnějšího sladu, s kvašením a zráním studenou cestou ve spilce a ležáckých sklepích, vyhloubených v opukovém masívu. Jejich konstantní vlhkost a teplota zaručují neměnný a individuální charakter tradičního poličského piva.
Pivovar vaří tři světlá, jedno tmavé a jedno speciální tmavé pivo:
10° - Hradební světlé výčepní pivo (extrakt 10,6°, alkohol 4%, nepasterizované – trvanlivost 45 dnů)
11° - Otakar – světlý ležák (extrakt 11,4°, alkohol 4,5%, nepasterizované, trvanlivost 45 dnů)
12° - Záviš (extrakt 12,4°, alkohol 5,2%, nepasterizované, trvanlivost 45 dnů)
10° - Hradební – tmavé výčepní pivo (extrakt 10,3°, alkohol 3,9%, nepasterizované, trvanlivost 45 dnů)
Před Vánocemi potěšil Měšťanský pivovar v Poličce pivaře a připravil opravdovou specialitu – tmavé pivo 13°s názvem Eliška. Eliška je pivo s průměrným extraktem 13,5° a obsahem alkoholu 5,8 %. Tmavá barva s plnou lahodnou chutí a sametově hustou pěnou, kde je díky užitým sladům ve vyváženém poměru karamelová nasládlost spolu s vyšší hořkostí, danou trojitým chmelením nejjemnějšími žateckými chmely. A právě fakt, že toto tmavé pivo nemá primárně sladkou chuť našel mezi zkušenými pivaři ocenění.
Hlavní kvašení piva probíhá, jako u jiných piv tohoto pivovaru, na otevřené spilce, doba ležení v opukovém sklepě přesahuje 150 dní, aby chuťové nuance byly v dokonalé harmonii. Jako tradičně je i toto poličské pivo nepasterizované. Historicky první várka byla uvařena v omezeném množství 110 hl.
Všechna piva mají od Státní zemědělské a potravinářské inspekce udělenu ochrannou známku „České pivo“, která je také na korunkách lahvových piv.
Pivovar dodává asi třicet procent piva přímo zákazníkům v Poličce a okolí. Většina produkce pak míří v okruhu osmdesáti kilometrů od podniku, ale narazíte na něj i v Praze, Brně a dalších městech. Pivovar se zaměřuje především na vaření ležáku, kterého prodá okolo pětaosmdesáti procent. U ostatních pivovarů je to spíše naopak.
Chuť poličského piva mimo jiné specifikuje celoměděná varna Novak & Jahn z roku 1930. Takto staré varny a z tohoto materiálu se v pivovarech už nevidí.
Pivovar v Poličce zaměstnává dnes patnáct lidí, v dalších třech firmách, které zajišťují například servis, pracuje dalších čtyřicet pět pracovníků. Výstav pivovaru je odhadován na cca 70.000 hl ročně .
Pivovar Polička patří ve všech ohledech k nejkonzervativnějším českým pivovarům, zejména ve vztahu k tradici výroby, ale i přístupu k reklamě, kterou charakterizuje léty neměné logo a pivní etikety. Ke vkusným reklamním předmětům patří i tyto pohlednice a obrazy, některé z nich můžete shlédnout v původní velikosti na naší prodejně:
http://www.pivovar-policka.cz/index2.htm
v sekci Polička město piva / originální pohledy
Za použití materiálů Pivovar Polička a. s. připravil -jk-