Grieskirchner Weissbier – tak chutná pravý Weizen!

Potěšte své smysly! Grieskirchner Weissbier je speciální pšeničné pivo mnoha úžasných chutí, krásně voní a má zářivou zlatohnědou barvu!ak chutná

 

Většina z vás, opravdových pivních znalců, zná dobře „Weizen“, „Weizenbier“ či „Weissbier“, tedy kvasnicové pšeničné pivo, především z Německa a Rakouska, kde si ho vychutnáváte na horských chatách při letních túrách po alpských hřebenech, na svazích známých lyžařských středisek, při slunění u jezer s průzračnou vodou, na cyklostezkách kolem Dunaje a také v hospůdkách a kavárnách historických měst.

Také u nás je tento typ piva již k dostání, zejména v řetězcích supermarketů, jistě se zde nabízí kvalitní, poctivě vařené pivo, my jsme se ale rozhodli dovážet do České republiky něco opravdu zvláštního, pivo naprosto výjimečné chuti a špičkové kvality!

Grieskirchner Weissbier je pivo osvěžující chuti, ve které najdete tóny pšeničného a ječmenného sladu, ovoce a chmelu. Voní po ovoci, rozkvetlých loukách či ovocných sadech. Má krásnou zářivou zlatohnědou barvu (Grieskirchner Weisse) či tmavou barvu s nádechem granátové až brokátové červeně (Grieskirchner Weisse  dunkel – tmavé). Je nefiltrované, a proto obsahuje zbytky sladu, množství pivovarských kvasnic a  řadu životně důležitých vitamínů, minerálů a stopových prvků. Chuť je výrazně svěží, na jazyku nejprve ostřejší, což je dáno uvolňováním přírodního CO2, pivo doslova řeže na jazyku. Poté se rozlije do plných chutí po sladu, ovoci, s jemně hořkým chmelovým tónem. Je to pivo tělnaté s výraznou pěnivostí. Nákladný způsob kvašení každé jednotlivé várky a vaření piva při vysokých teplotách jsou v pivovaru Grieskirchen základem pro to, aby mělo pivo charakteristickou vůni a výraznou tělnatou chuť. Jeho osvěžující a perlivý charakter je v závěru podtrhnut kořeněnou vůní.

Ovšem jak bude chutnat toto pivo vám, musíte posoudit jen vy sami, poté co jej poprvé ochutnáte. My vám zaručujeme, že ochutnáte-li Grieskirchner Weissbier, poznáte, jak chutná pravý „Weizen“!

Weizenbier/Weissbier

Pšeničná piva se na etiketách označují slovy „Weizenbier“ a „Weissbier“, tyto výrazy se často zaměňují, to ale nevadí, neboť fakticky to jsou synonyma pro pšeničné pivo. Pšeničné pivo má světlou barvu, někdy téměř až bílou a „weiss“ je německy „bílá“, „Weizen“ je německy „pšenice“, oba termíny tak pšeničné pivo dobře charakterizují. Aby to pro neznalého konzumenta nebylo úplně jednoduché, tak dodejme, že pšeničné pivo není jen z pšenice, ale je vařeno i z ječmenného sladu, který dokonce často nad pšeničným převládá.

Někomu se také plete termín „kvasnicové pivo“ či „kvasničák“ s pivem typu „Weizen“, to je dáno tím, že pšeničná piva jsou až na malé výjimky plná kvasnic a nefiltrovaná, zatímco naproti tomu klasická piva z ječmenných sladů jsou až na malé výjimky zbavená kvasnic – filtrovaná. Potkáte-li nefiltrované, kvasnicové pivo, může se tedy jednat jak o pivo pšeničné, tak i o pivo ječmenné.

V Německu a Rakousku se vaří řada pšeničných piv: plná kvasnicového zákalu – „hefetrüb“, filtrovaná – „kristallklar“, světlá – „hell", tmavá – „dunkel“, či dokonce nealkoholická – „alkoholfrei". Jedno však mají společné – nejsou do nich, na rozdíl od například některých belgických pšeničných piv, dodávány další příchutě a nikdy se nepodávají s plátkem citrónu!


Pšeničnému pivu patří budoucnost, je to pivo, které je stále více oblíbené a v posledních desetiletích dramaticky roste jeho podíl na trhu. Je to pivo znalců, mladších a středních aktivních generací. V některých oblastech Německa má pšeničné pivo až 40% podíl na trhu, na konzervativním českém trhu je dobře známé, avšak stále platí za určitou specialitu.
Neváhejte a ochutnejte pšeničné speciál

Grieskirchner Weisse hefetrüb

Světlé, svrchně kvašené, nefiltrované, kvasnicové pšeničné pivo. Pivo pro všechny, kdo umí ocenit excelentní Weissbier. Složení: voda, pšeničný slad, ječmenný slad, chmel, kvasnice

Grieskirchner Weisse dunkel

Tmavé, svrchně kvašené, nefiltrované, kvasnicové pšeničné pivo, výrazné silné chuti vařené z tmavého sladu, dle starobavorské tradice. Složení: voda, pšeničný slad, ječmenný slad, chmel, kvasnice.

Obě piva mají obsah alkoholu: 5,1% obj.,12,2° .

Způsob nalévání

Pro nalévání piva Weizenbier se nejlépe hodí typické „Weizen“ sklenice – štíhlé, vysoké, směrem nahoru se rozšiřující. Měli bychom použít vždy čistou, vychlazenou sklenici. Pivo naléváme velmi zvolna a opatrně po skle, neboť může  hodně pěnit. Před dolitím zbytku piva lahví zakroužíme, aby se uvolnily kvasnice usazené na dně, poté zbytek piva s kvasnicemi opatrně dolijeme, protože teprve kvasnice dělají Weizenbier jedinečným. Vizuální zážitek je hotový, již při nalévání cítíme příjemnou charakteristickou vůni a nyní můžeme již ochutnat! Pivo pijeme chlazené v rozmezí 6–11° Celsia, v závislosti na vaší chuti a okolní teplotě. Pivo je třeba skladovat nastojato v temnu a chladu. Weizenbier je pivo neobyčejně dobře hasící žízeň!

Kraj, kde vzniká

Malebné městečko Grieskirchen leží ve spolkové zemi Horní Rakousko nedaleko hranic s Bavorskem, v podhůří Alp, v nádherné kopcovité krajině ohraničené na severu řekou Dunaj a na jihu známou oblastí Solné komory poblíž Salzburgu. Je to poklidný kraj úchvatné přírody Vápencových Alp, horských štítů a luk, divokých řek, vodopádů, soutěsek, roztroušených horských stavení, hlubokých lesů a termálních lázní. Je bohatý na historickou a kulturní tradici s řadou památek Unesco, hradů, zámků a klášterů.

Ale je to i kraj pivních zážitků, vedle řady průmyslových velkopivovarů, jejichž produkce oslovuje hlavní proud konzumentů, je tu například klášterní premonstrátský pivovar Aigen-Schlägel, zámecký pivovar Weinberg, pivovar Hofstetten či historické Pivovarnické společenství Freistadt, které nabízí pivovarské umění podle starých receptur.

A pak je tu samozřejmě pivovar Grieskirchen se svojí nabídkou pivních speciálů a pšeničných piv. Dříve stál pivovar na samotném okraji městečka, a protože se Grieskirchen časem rozrostl, najdete dnes pivovar přímo v historickém centru, obklopený typickou starou zástavbou, ve které je řada hospůdek, kde jsou speciály z Grieskirchenu stále na čepu. Samotný pivovar také prošel mohutným rozvojem až do podoby moderního průmyslového podniku, starší budovy však zůstaly citlivě zachovány a jsou tváří pivovaru dodnes. Ochutnejte pivo z tohoto famózního kraje!

Grieskirchen – pivovar pivních specialit

Grieskirchen Bier Spezialitäten – pivní speciality z Grieskirchenu

Tradice pivovaru Grieskirchen trvá již více jak tři století a navazuje na pivovarské umění řady právovárečných domů ve městě. Postupně se stal největším místním pivovarem a začal jako první vařit pivo průmyslovým způsobem. To s sebou přineslo zájem ostatních hostinských pivovarů – právovárečníků, kteří s pivovarem přirozeně splynuli a stali se spolumajiteli nového pivovaru. Některé rodiny dědí své podíly po staletí a patří ke spolumajitelům pivovaru až do dnešních dnů.

Právě tradice vaření piva a struktura majitelů jsou nejlepší zárukou výjimečné kvality zdejších piv. Fakt, že pivovar nepatří do žádné nadnárodní pivovarské skupiny, umožňuje majitelům nezávislou filozofii vaření piva, tu lze charakterizovat heslem: „Grieskirchen – Bier Spezialitäten“, které se dostalo do samotného loga pivovaru a je hodnotou a značkou, kterou se pivovar prezentuje. Vaření speciálních piv a přednost kvality produkce před kvantitou tak dnes nejlépe charakterizují postavení pivovaru na trhu.

Grieskirchen je na jedné straně pevně zakotvený nezávislý lokální pivovar, na druhé straně je podstatná část jeho produkce exportována zejména do západní Evropy, především Německa a Itálie, ale i Spojených států a naším prostřednictvím i do České republiky. V samotném Rakousku nepatří dle výstavu 80 000 hl. do skupiny největších pivovarů, ovšem o to věhlasnější tu má jméno díky kvalitě své produkce, o čemž svědčí dlouhá řada ocenění a medailí. Také v roce 2010, jako již mnohokrát předtím, obdržel pivovar ocenění z nejvyšších – Zlatou medaili DLG – Deutsche Landwirtschaftgesellsschaft 2010. Jedná se o cenu Německé zemědělské komory, která je brána jako světově nejnáročnější pivní test s anonymními ochutnávkami.

Pivovar vaří zejména „Grieskirchen Pils“ – ležák plzeňského typu, dále pak „Export Vollbier“, „Märzen“, různé „ročníkové speciály“ či speciální silná piva. K vlajkovým lodím produkce také patří oba typy pšeničných piv: Grieskirchner Weisse a Grieskirchner Weisse dunkel.

Staromódní, ale osvědčené pivovarské postupy nás zavazují. Samozřejmostí je prvotřídní voda. Při nákupu lokálních surovin a přísad se ohlížíme po nejlepším sladu a chmelu, obojí pokud možno v BIO kvalitě, a to bez ohledu na vyšší cenu, neboť kvalitní suroviny jsou základem kvalitního piva, a to musí chutnat také nám.“ Tvrdí sládek Wolfgang Michaelis, a pokračuje: „To, co dělá pivo Grieskirchen opravdu zvláštním, jsou naše vlastní kvasnice, které si sami pěstujeme. Přestože průmyslově vyráběné standardní druhy kvasnic jsou ekonomicky výhodnější, naše vlastní kvasnice jsou naše vlastní kvasnice…“ dodává pan Michaelis.

Jedná se o svrchně kvašené pivo, kdy během výroby piva kvasnice neklesají ke dnu, ale „plavou“ na hladině, takto vařili pivo naši předkové. Nákladný způsob kvašení každé jednotlivé várky a vaření piva při vysokých teplotách jsou v pivovaru Grieskirchner základem pro to, aby mělo pivo charakteristickou vůni a výraznou tělnatou chuť. Jeho osvěžující a perlivý charakter je v závěru podtrhnut kořeněnou vůní. Pivo leží a zraje při teplotě 1° C po dobu deseti týdnů, což vypovídá o jeho poctivosti Ochutnejte něco z nabídky Grieskirchen – pivních specialit!

www.weizen.cz

Aktuality

29.3.2017

Lednice aktuálně!

Čerstvé pivo z našich lednic ...

22.9.2015

Oktoberfest 2015

27.7.2015

Doplnění zásob - Svět + Exotika

Novinky ze světových a exotických piv

archiv

TOPlist

 

Najdete nás také na: