Veldensteiner

Rádi bychom Vám představili další pivka z naší prodejny. Tentokrát se jedná o pivovárek Kaiser Bräu z městečka Neuhaus/Pegnitz, které najdete v severním Bavorsku zhruba na půli cesty mezi Chebem a Norimberkem. Tento pivovárek vaří jedenáct druhů piv pod značkou „Veldensteiner", což je název středověkého hradu, který má pivovar ve znaku a na svých etiketách.

Aktuálně na naší prodejně najdete „Veldensteiner Zwickel" a „Veldensteiner Weisse".

Veldensteiner Zwickel

„Zwickel" či „Zwickel Bier" (někde se používá název „Zoigel Bier") je v Rakousku a Německu rozšířený název pro nefiltrované, většinou ječmenné pivo. V podstatě jde o „kvasničák" z ječmenného sladu, ale v německy mluvících zemích je často vařen z kombinace sladu ječmenného a pšeničného, přičemž ječmen jasně převládá, pivo tedy nemá chuť klasického pšeničného piva tzv. „weizenbieru". Dnes tento druh piva nabízí stovky pivovarů v Německu a Rakousku, běžně ho najdete i v supermarketech. Slovo „Zwickel" znamená v překladu „klínek", sloveso „zwickeln" je do češtiny nepřeložitelé, můžeme si pod ním představit tradiční proces odebrání vzorku piva během jeho zrání z ležáckého tanku či sudu prostřednictvím uvolnění dřevěného kouhoutku ve tvaru klínku. Tato činnost je v Bavorsku označována doslova jako „Leidenschaft des Bierbrauers" tedy jako „vášeň pivovárečníků".

Mírně chmelený Veldensteiner Zwickel má jantarovou barvu, je to nefiltrovaná a přirozeně zakalená pivní specialita. Všechny podstatné částice (obilí a kvasnice) jsou při procesu vaření v pivu zachovány a dodávají pivu jemnou plnou chuť. Když mi nedávno přinášel Zwickel Bier číšník v Tyrolské pivnici v centru Vídně, postavil půllitr na stůl se slovy: „vaše vitamíny, prosím...". Ano tento druh piva je plný přírodních látek a vitamínů a stává se stále žádanějším mezi konzumenty i v České republice, v zahraničí ho dnes běžně najdete i v supermarketech. Obsah sladiny je u piva Veldensteiner Zwickel 12,3 promile, obsah alkoholu je 5,4% objemu. Na dně lahve najdete silnou vrstvu usazených kvasnic, které samozřejmě doporučujeme rozmíchat, dolít do půllitru a vychutnat s celým pivem.

Veldensteiner Weissbier

Pšeničná, svrchně kvašená piva se dají velice zjednodušeně rozdělit do tří základních typů, jednak je to tzv. „belgické bílé pivo", vlámsky „witbier" či francouzsky „bière blanche". S tímto typem piva se můžete potkat nejen v Belgii, ale i v Holandsku, na čepu ho najdete i ve většině brasserií a podniků v Paříži, kde ho čeští turisté mohou ochutnat asi nejčastěji. V Česku je tento typ piva zastoupen především výborným Hoegaardenem, který je ale navíc dochucen koriandrem a pomerančovou kůrou. Druhým zástupcem pšeničných piv je známý „Berliner Kindl" (doby, kdy nám „pravým pivařům" připadalo pivo s malinovou příchutí jak zrůdnost jsou naštěstí dávno pryč). Třetím a nejrozšířenějším typem piva je tzv. „bavorské" nebo „jihobavorské" pšeničné pivo. Veldensteiner Weissbier je typickým příkladem tohoto druhu piva.

Česká pšeničná piva se nyní hojně rozšiřují, jsou dobrá, ale co se týče intenzity chutě a vůně, tak se bavorským a rakouským pšeničným pivům nemohou zatím rovnat. Čestnou výjimkou je pivo Sv. Norbert z pražského Klášterního pivovaru Strahov, toto pivo snese i ta nejpřísnější kritéria na bavorské pšeničné speciály.

Veldensteiner Weissbier je osvěžující, jemné a jemně chmelené pivo s ovocnou příchutí. Nemá tak plnou chuť jako jiná pšeničná piva, zato však vyniká silnými banánovými tóny jak v chuti, tak vůni, je plné přírodních kvasnic. Obsah sladiny je 11,7 promile, obsah alkoholu je 5,1% objemu. Ideální pro osvěžení v letních měsících!

Obě piva mají patentní korunkový keramický uzávěr a ručně malovanou etiketu, vedle lahodné chuti se tak hodí i jako stylový dárek!

Více informací najdete na www.weldensteiner.de. Více o pšeničných pivech na www.weizen.cz.

Aktuality

22.10.2014

Lednice aktuálně!

Čerstvé pivo z našich lednic ...

6.10.2014

Doplnění zásob - Svět + Exotika

Novinky ze světových a exotických piv

19.9.2014

Oktoberfest 2014

archiv

TOPlist

 

Najdete nás také na: